Jump to content


Photo
- - - - -

HT & Speedstep


  • Please log in to reply
14 replies to this topic

#1 hawkin90

hawkin90

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 163 posts
  • Gender:Male

Posted 02 October 2011 - 03:58 AM

Just a question for all you fellow overclockers.
Do any of you have hyperthreading enabled? And do you use speedstep?

For me, after disabling HT and enabling SS my idle temps went down 7-8 degrees.
I haven't really noticed any difference in performance, actually my fps went up a little in games without HT.
I thought I was using SS all the time but then I realized I had to enable C1E in my bios to get it to work.

Any opinions on this?
Corsair Obsidian 800D
MSI P67A-GD80 B3
[email protected]
MSI GTX 580 Twin Frozr II @ SLI
Corsair AX 1200W
Corsair Vengeance 1600MHz 16GB
Antec Kuhler H2O 920
3x Scythe Gentle Typhoon AP-15 & 2x Noiseblocker BlackSilent PRO PK2
Intel 510 Series 250GB, Corsair Force 128GB & Crucial m4 128GB
Western Digital Caviar Black 1TB & 2TB

#2 Nyt_Ryda

Nyt_Ryda

    Total Nerd

  • Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 4370 posts
  • Gender:Male
  • Location:South Africa

Posted 02 October 2011 - 04:11 AM

Just a question for all you fellow overclockers.
Do any of you have hyperthreading enabled? And do you use speedstep?

For me, after disabling HT and enabling SS my idle temps went down 7-8 degrees.
I haven't really noticed any difference in performance, actually my fps went up a little in games without HT.
I thought I was using SS all the time but then I realized I had to enable C1E in my bios to get it to work.

Any opinions on this?


I use HT all the time , whats the use of having an 8 thread i7 and not enable all the threads (especially true for 32nm i7's since the temps are so low anyway) ?

I used SS for most of overclocking and only noticed increased temps with it disabled when idling yet I can still overclock stably

i7 4770K | Corsair H105

ASUS Maximus VI Hero | ASUS GTX780 Ti
Corsair Vengeance Pro 2400MHz 4x4Gb | Corsair AX860i
Cooler Master Storm Trooper | Seagate Barracuda 2Tb


#3 hawkin90

hawkin90

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 163 posts
  • Gender:Male

Posted 02 October 2011 - 04:58 AM

Hmmm. Ok. I just wonder if HT matters for gaming. I could see it matter more for editing software and that kinda stuff. And aren't those 4 threads only virtual?
Corsair Obsidian 800D
MSI P67A-GD80 B3
[email protected]
MSI GTX 580 Twin Frozr II @ SLI
Corsair AX 1200W
Corsair Vengeance 1600MHz 16GB
Antec Kuhler H2O 920
3x Scythe Gentle Typhoon AP-15 & 2x Noiseblocker BlackSilent PRO PK2
Intel 510 Series 250GB, Corsair Force 128GB & Crucial m4 128GB
Western Digital Caviar Black 1TB & 2TB

#4 El_Capitan

El_Capitan

    Even the sun goes down

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 6591 posts
  • Gender:Male
  • Location:Somerville, MA

Posted 02 October 2011 - 08:44 AM

HT isn't supported in any games that I'm aware of. In some benchmarks with multithreaded-enabled games, it even hinders performance slightly (unnoticeable in the 1-2 FPS range). There's just a small number of people that have HT'd CPU's, and to optimize a game to support HT would just take too long, and for the small amount of people that have it, it's not worth it for a 1-4 FPS possible increase.

If you want to trade my i5-2500K for your i7-2600K, let me know. ;)

#5 SpeedCrazy

SpeedCrazy

    Life is one heck of a ride, so hang on tight!

  • Folding Member
  • 3817 posts
  • Gender:Male
  • Location:Between birth and death.

Posted 02 October 2011 - 04:48 PM

I use HT but not SS.
Fold for Team OCC


i7 930 @ 3.9 || Dual-SLI GTX 250 || ASUS P6X58D-E || 3x2GB G.Skill Pi @ 1600 || Corsair TX850w || 2x WD Caviar Black 500gb


#6 Hyper

Hyper

    Of course it will fit, I have power tools.

  • Members
  • PipPipPip
  • 887 posts
  • Gender:Male
  • Location:Vancouver, WA

Posted 06 October 2011 - 09:06 AM

I belive I have both enabled (HT for sure). Though I tend to run a lot of stuff while gaming :)
Posted Image

#7 Waco

Waco

    Lab Rat 2

  • Reviewer
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 15404 posts
  • Gender:Male
  • Location:Los Alamos, NM

Posted 06 October 2011 - 09:15 AM

I use HT but not SS.

Why in the world would you disable SpeedStep?

sig.png

GTX 770 replaced with watercooled GTX780...but too lazy to change the sig.


#8 MJCRO

MJCRO

    Certified Geek

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 1749 posts
  • Gender:Male

Posted 06 October 2011 - 10:08 AM

There's a difference between OC'ing Sandy Bridge and 1st Gen. i7's Nehalem's. You have to enable SS on Sandy Bridge to get and OC higher than 4.5Ghz with HT on. But I've know a few people that run their i7 9xx's w/ SS off @ 4Ghz+.

#9 Nyt_Ryda

Nyt_Ryda

    Total Nerd

  • Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 4370 posts
  • Gender:Male
  • Location:South Africa

Posted 06 October 2011 - 10:34 AM

You have to enable SS on Sandy Bridge to get and OC higher than 4.5Ghz with HT on.


I ran my 5Ghz 2600k with HT using SS for months w/o problems :-/ It helps a lot with keeping temps down and thus helping keep the temp of the water in the loop cooler

i7 4770K | Corsair H105

ASUS Maximus VI Hero | ASUS GTX780 Ti
Corsair Vengeance Pro 2400MHz 4x4Gb | Corsair AX860i
Cooler Master Storm Trooper | Seagate Barracuda 2Tb


#10 Waco

Waco

    Lab Rat 2

  • Reviewer
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 15404 posts
  • Gender:Male
  • Location:Los Alamos, NM

Posted 06 October 2011 - 04:07 PM

I ran my 5Ghz 2600k with HT using SS for months w/o problems :-/ It helps a lot with keeping temps down and thus helping keep the temp of the water in the loop cooler

He said you have to enable it to get a good OC. :P I read it wrong the first time too.

sig.png

GTX 770 replaced with watercooled GTX780...but too lazy to change the sig.


#11 SpeedCrazy

SpeedCrazy

    Life is one heck of a ride, so hang on tight!

  • Folding Member
  • 3817 posts
  • Gender:Male
  • Location:Between birth and death.

Posted 06 October 2011 - 05:17 PM

I disabled it because my system was unstable. When it was on it would jump up under load like it was supposed to but i dont think it had enough voltage because once it jumped it tended to freeze. So i disabled it and i dont have that problem anymore.
Fold for Team OCC


i7 930 @ 3.9 || Dual-SLI GTX 250 || ASUS P6X58D-E || 3x2GB G.Skill Pi @ 1600 || Corsair TX850w || 2x WD Caviar Black 500gb


#12 wevsspot

wevsspot

    The Pain of Being a Razorback Fan.....

  • Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 15978 posts
  • Gender:Male
  • Location:NW Arkansas

Posted 10 October 2011 - 08:25 AM

HT = enabled
SS = enabled
10804750996_f1dd23d20e_o.jpg