Jump to content
Sign in to follow this  
HomerJaySimpson

Gfx Card Dying?

Recommended Posts

For the last couple of days i've been getting lockups in WoW, Windows and Ubuntu. It's quite random, i can play WoW for about 30 mins or hours before it'll happen and sometimes it just happens when i'm browsing. The screen just turns to colourful snow, i'll try and get a pic next time it happens. Anyway, i've tried the latest ati drivers and changing refresh rates etc. Since it's happening in Windows and Linux i'm assuming it has to be hardware. I have been trying to get WoW working in linux for the last day or 2 and had a few reboots but nothing too bad. Temps are fine since i have an arctic silencer on there. Ran atitool and max it reached was 57 degrees with no artifacts. That is what's bothering me. Why does it run fine in atitool?

 

Think i'll look for a 7800 GTX in the meantime since i'm 90% sure it's dying but does anyone have any input?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Possible PSU issue? I can't imagine atitool would stress the PSU anywhere near as much as games (CPU, RAM, hard disk, sound and all that). If you're getting spontanious reboots aswell..... hm.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

have you tried tweaking or slightly reducing your cpu oc? while i can bench, fold and run most games @ 2835... a few games like Oblivion and F.E.A.R. maybe Prey too, end up in a livelock with the audio repeat-stuttering/glitching... very occasionally, like once a week, an Explorer.exe crash would happen making the taskbar reload

 

reducing the cpu oc from 9x315 to 9x311 resolved all the problems

 

maybe you need to adjust some settings to gain stability at 2.75, or reduce the oc slightly

Share this post


Link to post
Share on other sites

I was thinking it could be psu but it doesn't really explain the snowy artifacts though does it? I should have been more clear in my post. The screen locks up and get's fuzzy and i have to hard reboot. And when i was trying to run WoW in wine i had to hard reboot a few times to get the settings right, so was wondering if this has maybe damaged anything? Though earlier i was running WoW in windows and got a few artifacts and my character wouldn't move his legs, quite funny but annoying but that could just be a driver issue...

 

When i try and run windows and games in 75hz i also get that fuzzy screen but that's happened since i got this screen. So i was thinking it could have been the monitor but most likely gfx card. I forgot i even had my cpu overclocked lol, thanks for the tip nrg, i'll run a couple of games on stock and see how it goes...

 

Can't really afford a new card right now, so hope it's not that :ph34r:

 

Well i just bought a 7800GTX as i'm pretty sure it's the gfx card. Though i set the cpu back to stock and it hasn't gone fuzzy again but like i said, it's very random. I was playing for about 8 hours today before it locked. So if it turns out to be something else i'll just sell the X800 and keep the 7800 since it has better linux support :D

 

Thanks for the help

 

Edit again, It happened again just as i was browsing....So, looking forward to getting my first Nvidia card :D

Edited by HomerJaySimpson

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...