Jump to content

Sudden Decrease In Bass - To Get Same As Before,


BlaineBug
 Share

Recommended Posts

I currently use my Inspire T7700 speakers with a Creative Audigy 2 ZS soundcard.

 

Today, everything was working fine.

 

Suddenly, there is a drop in the bass. I check settings and nothing is changed. When I did the "speaker tests" in the THX Setup Console all of the speakers functioned correctly except the woofer.

When I increased the bass level dial, I finally got bass produced out of the speaker.

 

Why is it requiring the bass level to be increased fully to get a bass when before all I had to have it was at about 40% to get the same level of bass?

 

Like I said, no settings were changed. This just "happened" in an instant.

 

Thank you!

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 4 weeks later...
Same happenes to me, in my case I go to EAX Advanced HD, enable CMSS 3D, Stereo Surround.

And it works for me, Try that, if you havent already.

589887[/snapback]

 

 

Hm, I believe I had CMSS enabled......but it may be disabled. All I know is that no settings were changed at the time I noticed the reduction in bass.

Share this post


Link to post
Share on other sites

sounds like maybe you have "bass redirection" enabled?

 

in a X.1 speaker setup, you can redirect the low frequencies to the front channels instead of the sub...

 

if you go to the Creative Speaker Settings -> Bass Management, then either check or uncheck the bass redirection thing and adjust the slider if active....

 

that should sort you out :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hm, I believe I had CMSS enabled......but it may be disabled.  All I know is that no settings were changed at the time I noticed the reduction in bass.

590020[/snapback]

exactly it changes by it self, sometimes 2-3 times a week I really need to find a cure for this.

Share this post


Link to post
Share on other sites

What is the best CMSS setting for me?

 

I have a 7.1 surround system (7 speakers + woofer) and an Audigy 2 ZS soundcard. I'd like to get everyting out of the system that I can.

 

Thanks.

 

Edit - Also, bass reduction is not enabled!

Edited by Officer_Dufus

Share this post


Link to post
Share on other sites

enable equalizer

go in THX SETUP CONSOLE make sure you selected 7.1 speakers

and in CMSS 3D, enable and chose stereo surround

(many of these settings change alone on a regular basis, atleast to me)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...