Jump to content
ShattaAD

Unable to stress test new oc using Prime95

Recommended Posts

Hey guys, I need some help here with figuring out whats going wrong. Though I'm relatively new to overclocking, I've OC a couple cpu(s) before(recently) but this is the first time I've decided to use Prime95 to stress test my cpu. The setup is as follows:

Processor> AMD Phenom II x6 1100T - O.C. to 4.02 GHz @ x20 multiplier [only] (Turbo Core/C1E/Cool n' Quiet all disabled)

Motherboard> ASUS M4A88TD-M (AI Tweeker BIOS Suite)

Cooler> Corsair H80 liquid-cooler

PSU> Corsair GS700

GPU> EVGA GTX 460(1024 MB)

HDD> Momentus XT + RAID 0(x2)

 

Issue: I'm monitoring using both SpeedFan and CPU-Z, both latest version. CPU-Z shows that I'm running at ~4018 MHz(after O.C.) @ x20 Multip. Soon after starting up Prime95(latest version) and running a stress test using multiple mode including Small FFTs, the CPU-Z reading goes from the expected 4018 MHz about 10 seconds in, to ~1706 MHz @ x8.5 Multip. at about the same time the CPU temperature hit ~51 deg C. After a minute or so running at 1707 MHz, it would jump back to 4018 MHz until the temp. hit ~50 deg C again where it would clock down to 1707 MHz. It does that in every test and in some attempts, it would stay indefinitely @ 1707 MHz after the first drop, for the remainder of the test. Whenever I stop the test, the CPU-Z reading goes back up to 4018 MHz. Should I trust the CPU-Z reading? Assuming that these values are correct, why does my CPU underclock itself like that even though I have C1E, Turbo Core & Cool n' Quiet disabled? Should I naturally assume that this has something to do with the temperature since it never goes above 51 deg C(temp. would go down after it underclocks)? I'm pretty sure the H80 can handle CPU temp. well in the 70 deg C range. If it keeps underclocking like that there's no way I could truely stress test my cpu and find out if this clock setting works with stability. Plz guys, any insight, explanation, diagnosis, anything would help ease my mind.

Thanks so much guys!

 

 

 

AD

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for your response Silas! I've read over the tutorial you provided in the link, somehow it seems like my cpu operates differently from the case that was shown. My cpu boots into Windows ok, runs @ 4.02 GHz even when idle. The only times it downclock to 1.7 GHz is when the cpu temperature hits exactly 50 C degrees. Once it downclocks, the temp. cools down to around 47 C before the clock rate was raised back to 4.02 GHz and the cycle repeats. It seems like some sort of program or the BIOS or God knows what is preventing my cpu from surpassing 50 C in temp. I don't remember activating or installed any such safety feature/software. I somehow need to remove this temp. limit function in order for the cpu to operate at its maximum potential. But I don't know what is placing this temp. limit, can't be the cpu itself i'm sure since it's a Black Edition 1100T, could be the motherboard or BIOS though i don't see any such settings in the BIOS and base on experience, mobo don't usually enforce a thermal limit on the cpu. I'm at a lost...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Have you got the lastest Bios on your Mobo. cant see anything else in your bios that would cause that kind of throttling other than c1e and cool n quiet.

 

have you installed some software like Aisuite or Turbo Evo or something like that that may have a thermal limit specified?

Edited by dihartnell

Share this post


Link to post
Share on other sites

Have you got the lastest Bios on your Mobo. cant see anything else in your bios that would cause that kind of throttling other than c1e and cool n quiet.

 

have you installed some software like Aisuite or Turbo Evo or something like that that may have a thermal limit specified?

 

 

I have BIOS v1401 which should fully support the Phenom 1100T, there are two more recent versions but the description only mention improvements made to RAID driver and LAN enhancements respectively so I didn't bother upgrading the BIOS to those versions. I do have Turbo Evo and AIsuite installed but they're not running at the moment and when I check for any options regarding thermal limits both in the BIOS or in those programs, I found none.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have BIOS v1401 which should fully support the Phenom 1100T, there are two more recent versions but the description only mention improvements made to RAID driver and LAN enhancements respectively so I didn't bother upgrading the BIOS to those versions. I do have Turbo Evo and AIsuite installed but they're not running at the moment and when I check for any options regarding thermal limits both in the BIOS or in those programs, I found none.

 

I just use Phenommsrtweek to set all my P-state to x20 multiplier and CPU VID to 1.400. When I run Prime95, CPU no longer clocksdown and it stayed at 4.0 GHz. This is the good news...Bad news, vcore voltage was relatively high @ 1.464~1.524, result is a blown capacitor on my motherboard, I just heard a loud POP! and some vaporizing gas next to my CPU which is what I thought initially got fried but after I realized Prime95 is still running full gallop without error, I thought it strange. All system still function as normal, no BSOD, no restarts, no sudden shutdowns. Now I'm wondering why exactly did that capacitor got blown and what it does and how I'm still sitting here typing this up and finally, will it affects me in the long run, I've included a pic of the capacitor that had blown completely off(circled in yellow) which appears to have a 16V rating.

post-81081-0-67002400-1323655066_thumb.jpg

Edited by ShattaAD

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...