Jump to content
Sign in to follow this  
My_Inner_Fred

Vista sees 4GB of ram in Control panel but only uses 2GB...

Recommended Posts

I upgraded from 2GB of ram to 4GB of ram but my computer only uses 2GB of ram... It can see 4GB of ram in the control panel but doesn't use all of it. Do any of you know whats going on?

I'm using windows vista 32bit.

Share this post


Link to post
Share on other sites
I upgraded from 2GB of ram to 4GB of ram but my computer only uses 2GB of ram... It can see 4GB of ram in the control panel but doesn't use all of it. Do any of you know whats going on?

I'm using windows vista 32bit.

 

Seems like you know what's going on.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Seems like you know what's going on.

 

No... 32-bit can see 4GB of ram but can only use up to 3.5GB of ram approx. so i should be able to use somewhere around 3GB of ram not just 2GBs of ram....

I don't know why i can only use 2GB of ram not 3GB...

Edited by My_Inner_Fred

Share this post


Link to post
Share on other sites

Where are you getting the 2GB usage figure from?

 

Have you considered the possibility that you're not doing things that call for more memory?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Where are you getting the 2GB usage figure from?

 

Have you considered the possibility that you're not doing things that call for more memory?

 

It says I have 2GB of ram total on my sidebar and my task manager.

Share this post


Link to post
Share on other sites

clear the CMOS....

 

I just swapped from 2gig to 4 gig and mine shows fine....

 

but with 67 processes running I am only using 2.89gig

Share this post


Link to post
Share on other sites
I upgraded from 2GB of ram to 4GB of ram but my computer only uses 2GB of ram... It can see 4GB of ram in the control panel but doesn't use all of it. Do any of you know whats going on?

I'm using windows vista 32bit.

 

the same thing happen to me too, instead of 3GB of ram i got 2.5GB. i use 3 stick of 1GB ram and right now i'm running both vista and xp 32bit both os show the same thing. i check it via task manager's total physical memory and memtest

 

lets just say the 32bit limit is 3.25GB including VRAM i'm still missing 0.25GB of ram, it's not that big but i'm curious about the missing ram :blink:

Edited by panjang110

Share this post


Link to post
Share on other sites

I think I know what the issue is, My OCZ set of ram uses 2.1volts of power while my Corsair uses 1.9volts... what do i have to do to fix this prob? buy another set of ram with the same voltage?

Share this post


Link to post
Share on other sites

i don't think so, usually higher ram voltage is for tighter timing specified by vendor so if you run it at 1.8V it will just run at normal timing not decrease the capacity :blink: anyone correct me if i'm wrong

 

 

EDIT* do you uprade to 2X2GB ram or add 2 more 1GB stick?

Edited by panjang110

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...