Jump to content
Sign in to follow this  
Zylbar

4GB - no joy

Recommended Posts

In my LanParty Nf4 SLI, i was running 2048LLPRO Corsair DDR433 PC3500. I finally got another set off ebay.

 

Each set runs fine alone. MemTest86 tests all 2048 MB. But when I put both sets in, so all 4 slots are filled, the BIOS (and MemTest86) only go up to 3.1 GB instead of 4GB.

 

What do I have to do to enable 4GB?

 

thanks,

Share this post


Link to post
Share on other sites

WinXP 32 bit will not show all four gigs...not much you can do.

Share this post


Link to post
Share on other sites

The problem is that the BIOS doesn't see it all and MemTest86 doesn't test the full 4G range when all the DIMMs are installed.

 

I run XP Pro 64, and have upgraded to Vista-64 so I thought I would finally see 4GB even in windows.

 

Maybe it's the experimental BIOS. Maybe I should reflash my BIOS?

 

thanks,

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Blooz1

With all banks full, you'll need to run at 2T.

 

According to Tasr in this post;

http://www.diy-street.com/forum/showpost.p...336&postcount=3

you'll also need to enable the "memory hole" option found under "Advanced Chipset Features" to remap the ram and enable the system to see all 4 gigs.

 

I don't know whether this will show up in Memtest86 or not - I guess you'll just have to try it to find out!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...