Jump to content


Photo
- - - - -

Need help Memtest pass, but coudn't load windows


  • Please log in to reply
13 replies to this topic

#1 zungkono

zungkono

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 100 posts

Posted 06 December 2005 - 09:10 PM

dear all, I need help with my comp (DFI nF4 Ultra-D ~ A64 3200+ ~ Crucial ballistix 2x512MB)

About 2 month ago, I bought my comp(mainboard R.AB0), memory tested with memtest test#5 @273 3-3-3-8 1T 2.8v no error.
Cpu can run FSB 270x10 3-3-3-8 1T 2.9v div200(1:1) superpi32M passed.

After I failed to flash my BIOS and get another mainboard(R.AB0 too), I tried oc my cpu to 278x10(may be too hot; 57-60c) then I started get another problem, suddently restart and I can't install windows in opt default setting(FSB200x10), I RMA the mainboard(I think the mainboard defect).

Two weeks ago, the new mainboard(R.AD0) arrived, but I can install OS in optimize default(200x100) if I gave vDRAM 2.8v and can run superpi 32M.
but strange freq shown on cpu-z when I used div120 and div140
also div140 can run superpi faster then div150 ??:confused:
Posted Image

Two days ago, set on opt default with vDRAM 2.8v I tried to run prime for 15 hours and no error, but after that it can't pass superpi 1M ? :confused:

Yesterday ,with all setting in optimize default(vDRAM 2.6v), I tested my memory with memtest test#5 for about an hour no error found, but can't load windows
then I tried to give the vDRAM 2.7v ---> just load windows, but superpi 1M failed,
I gave it more volt(2.8v)--->can load windows, prime for 12hours and superpi 1M passed, but superpi 32M failed.

Now,I give it 2.9v--->can load windows, superpi 32M passed.

I try memtest test#5 can reach FSB 245 2.5-3-3-8 1T @2.8v for an hour without error.
I try superpi 1M with 245x10 2.5-3-3-8 1T 2.8v div200(1:1) always restart can't load windows.
VDRAM 2.9v--->load windows superpi 1M fail.
FSB245x10 2.5-3-3-8 1T 2.8v div100 superpi 32M pass.

From this experiment, I can't get conclusion what's wrong? memory or proc? I don't have another proc,memory or mainboard now.
I have bought dfi expert and memory that will arrive in a few days.
Because I don't know which is defect, if I use my proc and old/new memory on old/new mainboard, will this cause my new memory and mainboard defect too?

Please help me to get conclusion which hardware is defect?
Thanks.

#2 -CsA-TAZ

-CsA-TAZ

    Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 768 posts

Posted 06 December 2005 - 09:30 PM

When running mem test you should do all the test, for @ least 5 passes and if all ok when you have more time run it for as long as you can, i run my Ballistix @ 2.6 Voltswith 2.2.2.6 timings but i dont OC, as i dont see any benifit to OCing other than getting somthing for nothing, lol it dont make me play any better in BF2 thats for sure, although i can OC and have had my rig @ 250 FSB X 10 CPU etc but only to bench and kill some time etc! sry for drifting off the subject but i can get a better 3D mark 05 score running my rig with a small OC (220 FSB X 12 CPU = 2.6 no divider 2.2.2.5 timings) than with a 250 FSB X 10 = 2.75 with 3.3.3.8 timings on a divider, the divider is not the penalty here but the timings are it seems and also dont have to increase any volts any where with a small OC so thats my sweet spot if you like but i still choose to run stock with C&Q enabled! :D

#3 Sharp

Sharp

    Posting Nut

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 5406 posts
  • Location:United Kingdom

Posted 07 December 2005 - 01:31 AM

Hello,

While you wait, test 1 memory module at a time.

Also what CPU VCORE voltage were you using?
MSI P35-Neo2-FR BIOS v1.9
Intel C2D E4500 250x11 2.75Ghz + Scythe Ninja
G.skill PQ series 2x2GB PC2-8000 @1000Mhz 5-5-5-15
Corsair TX 650W PSU
Seagate Barracuda 9 80Gb 8MB SATAII x2
Samsung 160GB external USB Vantec Nexstar
POV nvidia 6800GS, SB Audigy 4
Thermaltake Armour JR black
7, Vista HP64, XP home

#4 zungkono

zungkono

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 100 posts

Posted 07 December 2005 - 02:45 PM

Hello,

While you wait, test 1 memory module at a time.

Also what CPU VCORE voltage were you using?


CPU core votage in auto(cpu-z show 1.376v), because I have ever tested with vcore auto untill FSB250x10 div200(1:1) superpi 32M passed.
About memory I have tested 1 memory in single channel (dimm 2). BIOS set in optimize default (except VDRAM 2.7v) can pass superpi 1M(if I use dual ch/2 memory, I have to give it 2.8v).
Another test with dual ch in DIMM 1 and 3 (2T) need VDRAM 2.7v(lower), also single ch/2 stick in DIMM 1 and 2 need VDRAM 2.7v.
Only in dual ch/2 stick DIMM2&4 need higher voltage

#5 zungkono

zungkono

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 100 posts

Posted 07 December 2005 - 06:41 PM

EDIT...

This morning, I have tested in single channel(DIMM 2) set in opt default except VDRAM 2.7v---> superpi 1M failed, I had to give 2.8v(superpi 32M pass).

but now I test with memtest(dual ch DIMM2&4) setting in opt default(VDRAM 2.6v) can pass all test(test #1-#8 for 13 passes /take 5 hours).

Anyway if I paired my proc(that I did'nt know good/bad) with new mainboard and new memory, is it dangerous? I mean , if my proc defect, can harm another device ?

#6 Slammin

Slammin

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 213 posts

Posted 07 December 2005 - 06:46 PM

You need more VDIMM. I can pass the bios mem test with fling colors at 2.7v but cannot boot into Windows until I up VDIMM to 2.8 - 2.9v.

#7 zungkono

zungkono

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 100 posts

Posted 07 December 2005 - 07:10 PM

You need more VDIMM. I can pass the bios mem test with fling colors at 2.7v but cannot boot into Windows until I up VDIMM to 2.8 - 2.9v.


I wonder about this, I can pass all memtest for 13 passes VDIMM 2.6v but can't load windows until rise VDIMM to 2.8v,
but about a month ago I can boot into windows only with 2.6v:confused:
Posted Image

Is my memory defect? or the memory controller cause I have ever run superpi until temp 57-60c?

#8 RGone

RGone

    Posting Nut

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 6961 posts

Posted 07 December 2005 - 09:54 PM

Sounds to me like the classic Ballistix problems that have been in the huge thread. Except yours seems ok when you give it some voltage.

RGone...

#9 zungkono

zungkono

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 100 posts

Posted 07 December 2005 - 10:58 PM

Sounds to me like the classic Ballistix problems that have been in the huge thread. Except yours seems ok when you give it some voltage.

RGone...


Is it the memory, not the proc? , cause I ever run superpi so temp reach 57-60c

#10 zungkono

zungkono

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 100 posts

Posted 08 December 2005 - 06:10 AM

EDIT...

I tried dual channel 1T (DIMM 1 and 3) setting in bios opt default except VDIMM 2.7v can pass superpi 32M,

but if I change FSB to 210 with lower timing 2.5-3-3-8 can't pass superpi 1M even with VCORE 1.5v

#11 Sharp

Sharp

    Posting Nut

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 5406 posts
  • Location:United Kingdom

Posted 08 December 2005 - 07:34 AM

Memtest each module and see what happens.
Do not use more than 2.8v.

If you get errors contact crucial and ask for a replacement.

Then when you new modules arrive do not go over 2.6v and see what happens.
MSI P35-Neo2-FR BIOS v1.9
Intel C2D E4500 250x11 2.75Ghz + Scythe Ninja
G.skill PQ series 2x2GB PC2-8000 @1000Mhz 5-5-5-15
Corsair TX 650W PSU
Seagate Barracuda 9 80Gb 8MB SATAII x2
Samsung 160GB external USB Vantec Nexstar
POV nvidia 6800GS, SB Audigy 4
Thermaltake Armour JR black
7, Vista HP64, XP home

#12 zungkono

zungkono

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 100 posts

Posted 08 December 2005 - 01:58 PM

Memtest each module and see what happens.
Do not use more than 2.8v.

If you get errors contact crucial and ask for a replacement.

Then when you new modules arrive do not go over 2.6v and see what happens.


I will memtest each module, but if no error found, which is defect memory or cpu ?

Is this reading on CPU-Z normal?
Posted Image

And today my new mainboard and memory will arrive, I will use/pair with my proc(that I don't know good/bad), if my proc defect, will it make trouble to another device(mem/mainboard) ?