Jump to content
Sign in to follow this  
Misfit138

NF4 Ultra-D>CMOS Checksum error?!

Recommended Posts

The strangest thing happened and now my pc is just a big black box that wont get past the checksum error screen.

 

I shut off my pc and walked away. I came back and a POST-type screen was up. it said "Checksum error, defaults are now loaded, press f1 to continue or del to enter cmos. Please re-setting CPU freq. in BIOS"

 

Nothing has changed in my system for months, and was working fine until this point. I tried resetting the bios, leaving the battery out for 1 min or so, same thing. I cant get past this screen at all. No bios, nothing.

 

Any ideas?

 

thx!

Share this post


Link to post
Share on other sites

mmm weird, maybe your CMOS battery is flat?

 

Try getting a new battery and see if that helps. :)

 

Snook

Share this post


Link to post
Share on other sites

I had the same problem once, but i cant remember how I got rid of it...

 

Anyways, clear cmos a couple of times and see if it helps... I think thats what i did...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tried it still same thing. "Please resetting CPU settings in BIOS"

 

Have you tried that?

 

Has your computer been knocked at all?

 

Snook

Share this post


Link to post
Share on other sites
mmm weird, maybe your CMOS battery is flat?

Try getting a new battery and see if that helps. :)

Snook

I agree with Snook, Did you replace the battery ?

 

When I see cmos error checksum threads my mind associates battery first.

If you have a d.m.m. you can test your cmos it should be 3.00v minimum.

 

(I would not hesitate to replace one at 3.02v on a good electrical meter)

Share this post


Link to post
Share on other sites
I agree with Snook, Did you replace the battery ?

 

When I see cmoss error checksum threads my mind associates battery first.

If you have a dmm you can test your cmos it should be 3.00v minimum.

 

(I would not hesiate to replace one at 3.02v on a good electrical meter)

 

Ok tried it. (Used the batt from another pc...same battery, same brand)

 

Battery voltages were 3.04 and 3.15, put the 3.15 in.

 

Same thing. Stuck at the checksum error screen..... cant get into bios.

 

Argggggggggggggh!!!!!!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

hot flash the bios on another computer. Get another bios chip that is pre-programmed. Those are the two easiest things to try for a real fix.

 

 

RGone...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...