Jump to content

bozotheclown

Members
  • Content Count

    77
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by bozotheclown

  1. DFI LANPARTY nF4 Ultra-D (7/04-2BTA BIOS) AMD Opteron 185 dual core 4x1024MB Kingston HyperX PC3200 1GB (2x KHX3200AK2/2G) POV 8800GTX, 621/1458/1998 101.70 drivers 2x500GB Seagate 7200.9 sata-2 + 1x 160GB Seagate 7200.8 sata + 1x Hitachi 250GB sata NEC Silver DVD+/-RW/RAM ND-4550A Enermax Liberty 500w Power Supply case: Coolermaster Stacker CPU Cooler:"Thermaltake Big Typhoon + AS5 ========== [b]Genie BIOS Settings:[/b] [color=red] FSB Bus Frequency............................. - 231 LDT/FSB Frequency Ratio....................... - Auto CPU/FSB Frequency Ratio....................... - Auto PCI eXpress Frequency......................... - 100Mhz CPU VID StartUp Value......................... - Auto CPU VID Control............................... - 1.300v CPU VID Special Control....................... - Auto LDT Voltage Control........................... - 1.20v Chip Set Voltage Control...................... - 1.50v DRAM Voltage Control.......................... - 2.50v[/color] [b]DRAM Configuration Settings:[/b] [color=red] DRAM Frequency Set............................ - 180=RAM/FSB:09/10 Command Per Clock (CPC)....................... - Auto CAS Latency Control (Tcl)..................... - Auto RAS# to CAS# delay (Trcd)..................... - Auto Min RAS# active time (Tras)................... - Auto Row precharge time (Trp)...................... - Auto Row Cycle time (Trc).......................... - Auto Row refresh cyc time (Trfc)................... - Auto Row to Row delay (Trrd)....................... - Auto Write recovery time (Twr)..................... - Auto Write to Read delay (Twtr).................... - Auto Read to Write delay (Trwt).................... - Auto Refresh Period (Tref)......................... - Auto DRAM Bank Interleave.......................... - Enabled DQS Skew Control.............................. - Auto DQS Skew Value................................ - 0 DRAM Drive Strength........................... - Auto DRAM Data Drive Strength...................... - Auto Max Async Latency............................. - Auto DRAM Response Time............................ - Normal Read Preamble Time............................ - Auto IdleCycle Limit............................... - Auto Dynamic Counter............................... - Auto R/W Queue Bypass.............................. - Auto Bypass Max.................................... - Auto 32 Byte Granularity........................... - Auto [/color] ========== Orthos + CPU-Z + 3dMark2001SE : 28411 3dMark2003: 36358 3dMark2005: 15306 3dMark 2006: 10191 ========== short description: 231x13 @ 3Ghz, cpu undervolted 3-3-7-2.5, 2t @ 2.60v vdimm Don't bust my nuts over the poor 3dmark scores, I'm running Vista Ultimate64 Gameperformance is pretty good.
  2. I've tried several cpu coolers on tha cpu so I've reseated the cooler some 3 times and each time with just a rice grain sized heap of AS5 on the center of the cpu. Trust me, the cooler is seated well. Taking the lid of the cpu is something I did with my previous x2 4400+ and it did help some but with the Big Typhoon it's pretty risky to get the cooler seated well without damaging the cpu core. First I'm trying to add the following to the rear bottom of the case: 2x http://shop.freezinghardware.nl/index.asp?...003&i=2534&c=37 2x http://shop.freezinghardware.nl/index.asp?...=00003&i=1&c=26 to suck more air out of my case Moving the 8800gtx down a couple of centimeters, to the second pciex16 slot made the temp drop a lot so I'm guessing that creating more airflow in the case by sucking some of that air out of the case will help a bit more.
  3. I'll check the stepping this weekend (have to take of the cooler;)). The voltage I have but the cooling capacity I don't have. As soon as I up the voltage the cpu temps rise, as soon as I up the cpu speed the temps rise again. Before I put my 8800gtx in this system I had a 7900gt and my cpu was approx 6 degrees cooler under full load at 3Ghz (never tried more) I guess the warm air coming from the 8800gtx is spoiling the capabilities of the Big Typhoon. I allready had to move the 8800GTX to the 2nd pcie16x slot(which is 8x) because with the card in the top one my cpu got close to 70degrees celcius on each core just at 3Ghz.
  4. Hi all, my pov 8800gtx which is generating a lot of heat is the main reason why I can't go over 3Ghz. If I go over 3Ghz the cpu temp get's up to 70degrees celcius on core2 and 68 on core1. Shortly after these temps are reached my system crashes. To go over 3Ghz (231x13, memdivider 180/200) I have to raise the vcore over 1.325 which in itself is great because the cpu is specced at 1.35. What is even better is that the cpu is now ortos stable for over 24hrs at 1.264v(1.3v in bios) vcore!!!! at 3Ghz. core1 gets up to 33degrees celcius and core2 up to 45. I use a Thermaltake Big Typhoon and AS5. The fact that there is a temp difference between core1 and core2 is not due to bad cooler mounting or bad application of the AS5. I'm a fair bit experienced in this field:) I'm contemplating getting myself a Coolit Eliminator (http://www.coolitsystems.com/index.php?opt...ask=view&id=132) but I wonder if it's worth it. Paying some €200 to get maybe 200Mhz more then I get now. Any ideas? Patrick
  5. Hi all, I've got 4x Kingston HyperX 1GB modules in my board. I used to have 2x1GB of the same and it works great except...... If I don't enable PCI MMIO in the bios it detects approx3.4GB of RAM and so does Windows Vista RTM (X32). If I do enable PCI MMIO in the bios it detects all 4GB of ram but the same Vista only detects 3GB of RAM. How do I get my lost 1GB? Or is the claim of DFI and MS that they both with their Lanparty NF4 Ultra-D and Vista X32 support 4GB of RAM plain BS? Patrick
  6. I'm using Vista RTM and without PCI MMIO enabled the bios sees 3.4GB and Vista detects 3.4GB. With PCI MMIO enabled, the buis detects 4GB and Vista only detects 3GB. What to do?
  7. My god, what terrible bull crap this is. I've had next to no problems with having a cutting edge 939 x2 cpu all this time. The few problems I had I only noticed because there were fixes released for problems I hadn't percieved as such.
  8. If you use vsync you need a lot more cpu power to actually see the fps rate improve. And using vsync is very much prefered as one sees a nasty tearing effect in games like Quake4, FEAR, NFS MW etc. when vsync is not used. overclocking from 2200->2500 does make for an improvement, going from 2500->2900 makes no noticable difference in FEAR for instance: running the built in benchmark, all eyecandy set to max, 4xaa, 8xaf, no soft shadows.
  9. I've got it at 2.9Ghz right now and I'm trying to stretch it further:)
  10. vdimm is 2.6v, default. I can even set it to 2.5v and all is still groovy.
  11. I Just finished 24hrs dual prime at 264*11=2900Mhz at 1.5v I achieved this by setting the htt multiplier to 3x instead of auto. But, I can also do 2500Mhz at 1.2v which is a .15v undervolt:)
  12. It depends, running a single threaded app like most games would make the 2.9 faster but I can have utorrent running, keep outlook express running, continiue dvd-burnng whilst I fire up NFS MW for instance and have great game performance. I remember my oc'd 3200+ not doing that as well as my x2.
  13. 2700Mhz is the max it does stable. I can go higher but it doesn't pass 8+ hrs dual prime.
  14. btw. if I was a real overclock nut I'd get myself a Core 2 6600 now and scrap my beautifull NF4 Ultra-D mobo+ram for another frame or two game improvement after overclocking that to 3+ Ghz. I'm just killing time waiting for the 4 core cpu's that Intel and AMD are bringing to the market. If they're as nice as I think I'll buy one of those and then I'll start up my overclocking Mhz frenzy mode again:)
  15. Well, my cpu overclocks nocely up to 2700Mhz and it doesn't get screaming hot but I've learned that overclocking has allmost no effect on gameperformance so why should I overclock in the common sense of the word:) By allmost no effect on gameperformance I mean allmost no effect on gameperformance with all eyecandy enabled in 1280x1024 and at least 4xaa+8xaf which is how I run my games. Yeah, 3dmark and aquamark3 scores are higher when I overclock to 2700Mhz but in games? he gain is not noticable. I really need something like fraps or a gamebenchmark to see the slight differences. Now I'm getting to making my point;) If the game performance gain is not really noticable I might as well have fun finding out how low I can go and I'm wondering if others have also tried to find out how well their cpu overclocks (relative) by ondervolting:) What's the use? None other than a bit of fun. But then, what's the use of overclocking, playing Quake4 or a like:) Patrick
  16. Hi all, after overclocking I decided to give undervolting a try. My X2 4400+ runs 8hrs+ dual prime stable at stock speed but undervolted at 1.14v vcore. My stepping is CCB2E 0536UPMW How low can you go? btw. I can still overclock to 211Mhz*11=2310Mhz 8hrs+ dual prime stable at that vcore. Patrick
  17. Hi all, I've got a CompactFlash to IDE adapter. It's the type that plugs right into the ata port on the mobo, a small psu(floppy) connector is used for power and I've got a 4GB 120x Transcend plugged in it. My Bios detects the Transcend 'harddrive' and If I boot into dos I can partition and format it (fat32). Now Windows XP is a whole other ballpark. I get an extra drive letter in XP but XP insists it's a removable device whilst it is not! I can't format in XP, I can't access it in XP, I can't partition it in XP. All together weird. The cf card is good, I can use it in my cardreader without problems and the cf2ide adapter is fine too, I've got another one, slightly different (leds on it) and that had the same behaviour. Now I know this is supposed to work, some people even install a tiny Windows XP on these things. It's a plain and simple IDE device and should be recocnised like any other HD. The only thing I can think of is that the nforce pata drivers maybe the problem. Anyone? ideas? Patrick
  18. core temp has some strange effects here. It reports over 15degrees celcius higher temps than the bios, mbm and everest. It makes dual prime fail. My system is over 7x24hrs dual prime stable but when I start dual prime whilst core temp is running it fails within a couple of minutes. My system is occt stable as well, doesn't hang, crash, plays games great etc. Memtest also gives no problems so I'd say there is something weird with core temp? edit: Even better, I use rmclock (latest release) for tunes C&Q, run mbm with the nforce4 config files to peek at temps and I just started core temp. In this combination it switched off my pc, I've never had that happen.
  19. when it's in the ide->cf adapter it's not a removable device but a harddisk so that's set as the first bootable device. In the bios it's in the harddisk list, not in the removable devices list. I unplugged all other harddisks for the test as well.
  20. Hi all, does anyone here have any experence with an IDE -> Compact Flash adapter? I put one in my NF4 Ultra-D ATA port (2nd) with a Transcend 4GB 120x Compact Flash card inserted into it. In my system bios it's recocnised as a 4GB IDE device, UDMA-2. With dos I can partition it, format it, write/read stuff to/from it. The Windows XP install can copy it's setup files to the darn thing but........ I can't get the thing to boot, it won't boot XP, partitioning with DOS works, format c: /s works but it doesn't boot DOS and Vista fails to boot with the darn thing in de ata port on the mainboard. It states there is something wrong with a hardware device:) Again, formating it with dos works, copying files to and from it works, the XP install copies all it's files to the thing without a problem, I can use the Compact Flash card in a cardreader without any problems. What's wrong here? Why won't DOS boot of the darn thing? why won't XP boot of the darn thing? Why does Vista crash whilst booting from a HD if this thing is inserted on the mainboard. btw. I tried the adapter in the 1st ata port on the mobo as well, makes no difference. I tried the thing with a Transcend 512MB Compact Flash and a Sandisk 256MB Compact Flash card as well, makes no difference. I tried another IDE->Compact Flash adapter model as well, makes no difference. Is this a BIOS problem? I would say it's a Vista problem but DOS not booting from it, XP not booting from it is weird. Anyone? Patrick
  21. I don't really feel challanged:) I’m running solid at 2.7Ghz 1.3v*110% = 1.43v Vcore (roughly) with temp at 28C Idle and 42C Loaded. I ran dual core prime95 stable for over 7x24 hours. Short Description: 246x11 @ 2706Mhz, 1.3v * 110% 2.5-3-6-2 @ 2.6v vdimm I'm in the process of making pictures of my bios settings etc. I'll post them in the oc-db as soon as I'm done.
  22. FSB Bus Frequency - 246 LDT/FSB Frequency Ratio - auto CPU/FSB Frequency Ratio - auto PCI eXpress Frequency - 100Mhz CPU VID StartUp Value - default CPU VID Control - default CPU VID Special Control - Above VID * 110% LDT Voltage Control - 1.2v Chip Set Voltage Control - 1.50v DRAM Voltage Control - 2.60v
  23. Hi all, I removed the IHS from my x2 4400+ today and it's great. I applied Arctic Silver 5 (a tiny drop) on the core(s), mounted my Big Typhoon, tightened the screws and my situation was.... last winter with IHS: 2600Mhz, 11x237, 104%vcore, 24hrs dual prime stable at 36degrees celcius, 24degrees celcius idle this summer with IHS: 2600Mhz, 11x237, 104%vcore, 24hrs dual prime stable at 47degrees celcius, 36 degrees celcius idle 2700Mhz, 11x246, 110%vcore, 24hrs dual prime stable at 54degrees celcius, 39 degrees celcius idle this summer without IHS: 2700Mhz, 11x246, 110%vcore, 24hrs dual prime stable at 45degrees celcius, 32 degrees celcius idle And mind you, it's pretty warm indoors over here, it's around 30degrees celcius in my place. Seems like a success to me and the values withous the IHS will improve since as I believe Arctic Silver 5 has to set in for a couple of days.
  24. it would seem so wouldn't it? It's proven not to be. My system passes over 7days dual prime, occt etc. So it's rocksolid. I have today however taken my Fortron 400w out and put a Enermax Liberty 500 as I'm planning to upgrade to a more demanding GPU.
×
×
  • Create New...