Jump to content

Chum

Members
  • Content count

    10
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Chum

  1. Just a quick question - we've been using ambient room temperature when calcuating the delta. Shouldn't we really be using ambient case temp? I realize the DFI boards don't have an ambient temp sensor, but it's just a thought. Anyone have a 3rd party sensor that they use inside their closed case? Chum
  2. I accept that there will be some variance when it comes to interpreting the internal thermal diode on these chips. My board as well as many others are reporting temps that are beyond what I would say is acceptable. If you look around at some of the other enthusiast forums, you can generally find threads on this subject (DFI Temp issues) when other manufacturers don't appear to be having problems. With that said, I think your input has been very valuable to the thread and by no means want you to "shut up". Your thermal resistance posts motivated me to calculate the above. I guess I just find myself frustrated when someone tries to tell me that there is no problem, or that "it hasn't been proven" - when I can clearly see first hand that there is. Ultimately, I'm hoping there's a simple fix that doesn't require replacing the board. For those that are curious, if I use the value of .15 C/W for my SI-120 (I'm not using a super fast, high CFM fan), then my Temp Delta should be more close to 27.8 (.15 * 185.625), giving me a reported temp of ~48*C at load; a full 10*C above what's currently reported. Chum
  3. There are only a handful of boards that officially support Opterons (primarily made by Tyan). With that said, this problem is not limited to that chip. Here are my thermal resistance numbers: Proc Speed: 2700/1800 = 1.5 Voltage: 1.485/1.32 = 1.125 1.125 x 1.5 x 110 = 185.625 (Total Output) 38-20 = 18 (CPU Delta) 18 / 185.625 = 0.09697 Thermal Resistance Best recorded thermal resistance for the SI-120 that I've found is .14 C/W. So either I've installed water cooling without realizing it or my reported temps are off. Given that I have no idea what my actual core temps are like, I've decided to back off on my OC. I'd still stand by my statement that the enthusiast should steer clear of the DFI boards until something is done about the temperature issue. [edit]I'd just like to add that I doubt that DFI would ever come out and officially state that there is something wrong with the temperature sensor in their boards on this semi-official support forum. In fact, I'm surprised that Bulldog has offered up the information that he has. [/edit] Chum
  4. Just some clarification - I wasn't trying to imply that CBID was accurate. Rather, I was just searching for something, anything, that could be useful in our quest for accurate temps. Looks like it was a dead-end. Since we're playing the PC/Car analogy, I'd compare this problem with having an inaccurate speedometer. You can kinda-sorta gauge your speed by the other motorist, but you're always going to cringe when you fly by that cop. Bottom line is this: Until the temperature issues are resolved, enthusiasts should NOT choose DFI as their board of choice when overclocking. Chum
  5. I read where someone mentioned Central Brain Identifier and decided to give it a shot. Under the Mobility --> P-States tab, I saw this: Curious to see if this -6C offset is standard across all motherboards. Anyone else wanna give it a try? Chum
  6. What choice did you make in the poll above? I believe mine is 10-20C low. Motherboard: Ultra-D Mobo Revision: AD0 Mobo BIOS version: 704-BT CPU: Opteron 165: (CCBWE 0547 TPMW) CPU ID: ?? Idle Temp: 22C Load Temp: 41C Cooling: Air (SI-120) Just a note, but I think it's going to be VERY important to get the Mobo revision in these posts. You can usually find it on the sticker attached to one of the PCI-E slots. I had to take my video card out to read it.... Chum
  7. No, you're in the right topic. The title may reference the Expert board, but the problem is not limited to that model. I have an Ultra-D with the problems as well. If you have time, go back through this post and look for the email address that was listed for DFI. Since you are one of the few non-Opty users, you might be able to offer some information. Chum
  8. DFI LANPARTY nF4 Ultra-D - 7/04-2 BigToe BIOS AMD Opteron 165 Denmark (CCBWE 0547 TPMW) 2x1024MB OCZ Gold PC4000 eVGA 7800GT 256MB, 508/1200 81.98 drivers WD Raptor 74GB 10K SATA (8MB cache) NEC 3550A Black IDE DVD+/-RW Drive Enermax Liberty ATX 500W Power Supply - Retail ========== Genie BIOS Settings: FSB Bus Frequency - 300 LDT/FSB Frequency Ratio - 3x CPU/FSB Frequency Ratio - 9.0 PCI eXpress Frequency - 100Mhz CPU VID StartUp Value - StartUp CPU VID Control - 1.350v CPU VID Special Control - Above VID * 110% LDT Voltage Control - 1.20v Chip Set Voltage Control - 1.50v DRAM Voltage Control - 2.60v DRAM Configuration Settings: DRAM Frequency Set - 166=RAM/FSB:05/06 Command Per Clock (CPC) - Enable CAS Latency Control (Tcl) - 3 RAS# to CAS# delay (Trcd) - 04 Bus Clocks Min RAS# active time (Tras) - 08 Bus Clocks Row precharge time (Trp) - 04 Bus Clocks Row Cycle time (Trc) - 12 Bus Clocks Row refresh cyc time (Trfc) - 24 Bus Clocks Row to Row delay (Trrd) - 03 Bus Clocks Write recovery time (Twr) - 03 Bus Clocks Write to Read delay (Twtr) - 02 Bus Clocks Read to Write delay (Trwt) - 03 Bus Clocks Refresh Period (Tref) - 3120 Cycles Write CAS Latency (Twcl) - Auto DRAM Bank Interleave - Enabled DQS Skew Control - Auto DQS Skew Value - 0 DRAM Drive Strength - Auto DRAM Data Drive Strength - Auto Max Async Latency - Auto DRAM Response Time - Normal Read Preamble Time - Auto IdleCycle Limit - 256 Cycles Dynamic Counter - Disable R/W Queue Bypass - 16 x Bypass Max - 04 x 32 Byte Granularity - Disable(4 Bursts) ========== Prime95 + 3dMark2001SE + CPU-Z 1.29 + Everest 2.01: http://users.adelphia.net/~chum/images/chum1.JPG 3dMark2003: 3dMark2005: 3dMark2006: ========== short description: 300x9 @ 2700Mhz, 1.350v + 110% 3-4-8-4 @ 2.6v vdimm
  9. Chum

    OCZ Gold PC4000

    I couldn't get my OCZ Gold PC4000 to get memtest86 (non-windows) stable @270 no matter what I tried. I even had some correspondence with an OCZ representative that was very familiar with the board I own (DFI nf4 Ultra-D). It would boot into XP without issue, but getting through memtest 5 without errors it wouldn't. My PC specs are below, but my chip is running 9x300 which meant I had to run my memory at the 9:10 divider (BIOS reported 270Mhz). Not sure if that had anything to do with it. Hope you have better luck than I did... Chum
  10. This is completely false. I have an unmodded Ultra-D board with the jumpers in the SLI position and I'm getting 8x on the bottom slot. Screenshot of Everest showing the 16x @ 8x Chum
  11. Wonder if it could be a batch of bad sensor chips? I'm seeing the problem on my Ultra-d (non expert) with my Opty 165. Temps looks to be about 10C too low when comparing to others with similar clocks. On a slight tangent - in the BIOS, there are settings for the CPU fan control. I.E. If it's below XX temperature, cut the fan off. Since my CPU at idle reports at 23-25, I can't seem to keep the CPU fan on. Anyone know of a way to override this setting in the BIOS to keep it running all the time? I reliaze I could just use a 4 pin molex, but I'd rather not if at all possible. Chum
  12. I've seen so many different answers when it comes to whether or not you need to install the AMD X2 Driver (for both the X2 and the Opteron) when using Win XP. Some claim that it's solely for the "Cool n' Quiet" functionality while others swear that you need to isntall the driver regardless of whether or not you intend on using that feature (i.e. even if it's disabled in the BIOS). Anyone have the skinny on whether or not we should be installing this for our X2's and Opty's? Additionally, some folks say they've resolved chopiness in certain games by applying a fix from Microsoft Q896256 . Anyone use this?
  13. Just curious if I can use either of the 16x slots for my video card. I have a eVGA 7800GT and it is long enough to sit over top the chipset fan in the first slot. If I could move it to the second slot, it wouldn't block it much at all. So are they both full bandwidth? Appreciate the help, Chum
  14. I'm not sure that the issue is restricted to the Expert. I just received a a DFI nf4-Ultra (non-SLI, non Expert) and when running Prime95 @ 2610Mhz (9x290, 1.425Vcore) with my Opty 165, SmartGuardian reports a load temp of 37C -- which seems far too low for my cooling (SI-120 w/ 32CFM fan). The monitor chip is an ITE 8712F-A -- I'm curious if all of the boards use this as well. I went to the ITE site to see if they had a more up-to-date version of Smart Guardian and it turns out they do. Problem is that it reports my CPU temp as 71C load/59 idle!! I know that's not correct either. Hope we find a solution for this one... Chum
  15. Disregard - I just saw a blip in the FAQ that I missed my first time through. In case you're wondering, you can set both slots to be 8x, but not set the bottom slot to 16x. Chum
  16. Neat guide! Thanks for taking the time. Couple of questions: 1. Do you have a set list of the music? 2. I didn't see an audio driver install - did you skip that? Or did I blink? 3. Indexing service for drives - have you seen performance increases when you disable it? Tx, Chum PS. My rig is on the way and I'll make a sig when I get it slapped together.
×