Jump to content


Photo

Audio driver not working


  • Please log in to reply
15 replies to this topic

#1 Il_napoletano

Il_napoletano

    Certified Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 571 posts
  • Gender:Male
  • Location:Napoli, Italy

Posted 27 February 2012 - 12:46 PM

Hi guys I've got a friend who has an asrock mobo with an amd athlon 3000 cpu....he has installed XP and the audio driver won't install..he has tried SP1,2 and 3, microsoft's hotfix...and still the same...he said an error message comes up saying something about sm bus etc....he's coming round tomorrow to see if I can fix it for him. Is there anyone who has had this problem and found a way to fix it? I've looked on google and i've found a few threads..but I wanted to see if anyone here has had this problem

thanks

ps: sorry about the info of the spec of the computer...I'll find it out tomorrow

Cooler Master Haf 932
Asus P6T SE
Intel i7 950 @ stock
12GB Corsair Vengence 1866mhz

XFX 6970 2GB @1600x1200px atm

Samsung 830 120GB SSD 

WD Raptor 10k rpm

Segate barracuda 750GB
64x Windows 7 Ultimate


#2 d6bmg

d6bmg

    BMG FTW!!

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 4135 posts
  • Gender:Male

Posted 28 February 2012 - 03:58 AM

Install UAA bus driver for HD audio before trying to install audio driver. ;)

boozei.gif


#3 Il_napoletano

Il_napoletano

    Certified Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 571 posts
  • Gender:Male
  • Location:Napoli, Italy

Posted 28 February 2012 - 07:04 AM

Install UAA bus driver for HD audio before trying to install audio driver. ;)


we've already tried that... :(

when we install the realtek ac'97 driver, just at the end of the installation...it flashes a bsod and then reboots..

has i've looked on google..and nothing seems to be working

is it gone? do we need to get a pci soundcard... :(

Cooler Master Haf 932
Asus P6T SE
Intel i7 950 @ stock
12GB Corsair Vengence 1866mhz

XFX 6970 2GB @1600x1200px atm

Samsung 830 120GB SSD 

WD Raptor 10k rpm

Segate barracuda 750GB
64x Windows 7 Ultimate


#4 ReviverSoft

ReviverSoft

    New Member

  • Members
  • 4 posts

Posted 01 March 2012 - 04:24 PM

you could try using BlueScreen Viewer to gather details of the BSOD (STOP error) to be sure it's a hardware problem.

A PCI based sound card is a good option, if you're planning to get a really good sound card.

#5 Il_napoletano

Il_napoletano

    Certified Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 571 posts
  • Gender:Male
  • Location:Napoli, Italy

Posted 01 March 2012 - 09:41 PM

you could try using BlueScreen Viewer to gather details of the BSOD (STOP error) to be sure it's a hardware problem.

A PCI based sound card is a good option, if you're planning to get a really good sound card.


I did that already and it turned out to be hardware problem...so we fixed in the end with a $4 sound card....

thanks everyone for all your help :thumbsup:

Cooler Master Haf 932
Asus P6T SE
Intel i7 950 @ stock
12GB Corsair Vengence 1866mhz

XFX 6970 2GB @1600x1200px atm

Samsung 830 120GB SSD 

WD Raptor 10k rpm

Segate barracuda 750GB
64x Windows 7 Ultimate


#6 d6bmg

d6bmg

    BMG FTW!!

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 4135 posts
  • Gender:Male

Posted 01 March 2012 - 11:55 PM

^ Which card to be precise? (As you are saying $4 card, and that's why I'm asking) ;)

boozei.gif


#7 Il_napoletano

Il_napoletano

    Certified Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 571 posts
  • Gender:Male
  • Location:Napoli, Italy

Posted 02 March 2012 - 12:58 AM

some hercules no name card....;)...as it was only a p4 2.4ghz in the end...and the guy who uses the computer only watches movies on it...so in the end we decided $4 instead of $20...:)

Edited by Il_napoletano, 02 March 2012 - 12:58 AM.

Cooler Master Haf 932
Asus P6T SE
Intel i7 950 @ stock
12GB Corsair Vengence 1866mhz

XFX 6970 2GB @1600x1200px atm

Samsung 830 120GB SSD 

WD Raptor 10k rpm

Segate barracuda 750GB
64x Windows 7 Ultimate


#8 d6bmg

d6bmg

    BMG FTW!!

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 4135 posts
  • Gender:Male

Posted 02 March 2012 - 04:11 AM

^ Hmm. Don't mean to offend you or that guy, but do him a favor by telling him that time of P4 was already up several years ago. :happy:

boozei.gif


#9 Il_napoletano

Il_napoletano

    Certified Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 571 posts
  • Gender:Male
  • Location:Napoli, Italy

Posted 02 March 2012 - 05:41 AM

I know that...but some of these italians are a bit behind in technology...;)...then again..my cousin is running a beast of an i7...and even my system is a bit outdated (09)...but it's just that I don't have that sort of $$ right now....;)

edit:spelling

Edited by Il_napoletano, 02 March 2012 - 05:42 AM.

Cooler Master Haf 932
Asus P6T SE
Intel i7 950 @ stock
12GB Corsair Vengence 1866mhz

XFX 6970 2GB @1600x1200px atm

Samsung 830 120GB SSD 

WD Raptor 10k rpm

Segate barracuda 750GB
64x Windows 7 Ultimate


#10 d6bmg

d6bmg

    BMG FTW!!

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 4135 posts
  • Gender:Male

Posted 02 March 2012 - 09:51 PM

Your system is still very good. E8400 was a killer C2D in those days.

boozei.gif


#11 alishathomaz

alishathomaz

    New Member

  • Members
  • 39 posts

Posted 06 March 2012 - 04:32 AM

First of all update your windows service pack
Update all other drivers that control your PC
Use a driver finder tool to find exact driver for the hardware.
Make sure that that your Windows is virus free.

Hope these guidelines fix your problem.

#12 Il_napoletano

Il_napoletano

    Certified Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 571 posts
  • Gender:Male
  • Location:Napoli, Italy

Posted 06 March 2012 - 08:58 AM

I did all that already..in the end it turned out to be a hardware problem...so we got a cheap sound card :)

but thanks anyway

Cooler Master Haf 932
Asus P6T SE
Intel i7 950 @ stock
12GB Corsair Vengence 1866mhz

XFX 6970 2GB @1600x1200px atm

Samsung 830 120GB SSD 

WD Raptor 10k rpm

Segate barracuda 750GB
64x Windows 7 Ultimate