Jump to content


Photo
- - - - -

slower quad core or faster dual core


  • Please log in to reply
21 replies to this topic

#1 camaro_dude15

camaro_dude15

    If you cant DODGE it, RAM it

  • Donated T5
  • PipPipPipPip
  • 1042 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kansas

Posted 03 June 2014 - 07:11 PM

i'm building a pc for my father and i have a athlonII x4 620 2.6 and i have a phenomII x2 550 or 545 i cant remember but i think its 3.0 

 

i have an asus m4a78lt mobo 8gb ocz ram

 

gtx 660 which i know is overkill

 

and a pny 120gb ssd my father has always had a slow pc im planning to blow his mind with how snappy this pc will be

 

my question is the athlon or phenom, 

 

he uses powerpoint, word, excel and basic web browsing


Case Coolermaster Haf 932| MoBo ASUS Crosshair V Formula Z| CPU AMD FX 8320 and Noctua D 14|7990, 7970 gpu's
RAM Kingston 16gb ddr3| PSU cougar 1000w|OCZ Agility 2 60gb WD blue's 500gb, 320gb |


#2 hornybluecow

hornybluecow

    I Am A Cow...

  • Reviewer
  • PipPipPipPipPipPip
  • 5466 posts
  • Gender:Male
  • Location:MT

Posted 03 June 2014 - 07:30 PM

quad core would be better . it doesn't really matter since it's just basic work computer . that ssd will be a nice boost if you have anti-virus software , otherwise 1 minute boot time vs 15 second isn't much of a problem .

hbbanner.jpg

Filckr Photostream / Workstation Build Guide / How to Overclock an Intel 4770K Guide

Main Rig: i7-3930K @ 4.2ghz, Asus P9X79 WS, Quadro FX 4800, Intel 335 240 GB, Vertex 4 120 GB, Raid-1 2x 3 TB, 64 GB (8x8gb) G-skill, Thermaltake Core V71, SeaSonic Plat 1000watt.

Review Test Rig: : i7-4770k @ 4.2ghz, MSI-GD65 Gaming, Geforce GTX 770 , Corsair Force GT 240 GB, Patriot 16 GB 2400 (2x8gb), (Case always changing) Thermaltake 750w.


#3 camaro_dude15

camaro_dude15

    If you cant DODGE it, RAM it

  • Donated T5
  • PipPipPipPip
  • 1042 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kansas

Posted 03 June 2014 - 08:20 PM

thats what i was thinking was go with the quad, this is mostly folding farm leftovers i'm considering digging out a 965 or 1055, from back when i thought cpu folding was worth it, but still leaning towards the x4 athlon

 

 

ive gotten past the denial stage and now i know im an am3 fanboy


Case Coolermaster Haf 932| MoBo ASUS Crosshair V Formula Z| CPU AMD FX 8320 and Noctua D 14|7990, 7970 gpu's
RAM Kingston 16gb ddr3| PSU cougar 1000w|OCZ Agility 2 60gb WD blue's 500gb, 320gb |


#4 SpikeSoprano

SpikeSoprano

    Certified Geek

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 1625 posts
  • Gender:Male
  • Location:Cape Breton,Canada

Posted 03 June 2014 - 08:24 PM

If you could unlock the 550 it would be faster, if not the Athlon is the faster cpu, I had both so I speak from experience.


CPU>I7 2600K  -MB>GIGABYTE  Z68X-UD3H-B3-MEM>16 GB KINGSTON 1600 MHZ-COOLER> HYPER 212 EVO

VIDEO>ZOTAC GTX 660 2 GB-SSD>VERTEX 3 120 GB-HD>WD 500+WD 250 GB- G500 MOUSE
CASE>ROSEWILL CHALLENGER W/4 120MM FANS-PSU> 650 WATT-MONITOR>24 INCH BENQ


#5 camaro_dude15

camaro_dude15

    If you cant DODGE it, RAM it

  • Donated T5
  • PipPipPipPip
  • 1042 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kansas

Posted 03 June 2014 - 08:42 PM

hmm forgot about that, we shall try that


Case Coolermaster Haf 932| MoBo ASUS Crosshair V Formula Z| CPU AMD FX 8320 and Noctua D 14|7990, 7970 gpu's
RAM Kingston 16gb ddr3| PSU cougar 1000w|OCZ Agility 2 60gb WD blue's 500gb, 320gb |


#6 IVIYTH0S

IVIYTH0S

    They call me... General Help.

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 20662 posts
  • Gender:Male
  • Location:Pennsauken, NJ

Posted 04 June 2014 - 09:58 AM

Those Athlons are beast! Use the quad!


"GilliumX58" DESKTOP
Mobo: Asus P8Z68-V-PRO | Processor: Intel Core i7 2600K @ 4.6ghz | CPU Cooler: Zalman CNPS9900MAXR | Videocard: MSI Twin Frozr HD7970
Memory: Patriot 8GB 1600mhz | OS SSD: SanDisk Extreme 240GB SATA | PSU: PC Power & Cooling Silencer 750W
Monitor: Samsung 30" 305T | CD/DVD: Samsung SH-S223F | Keyboard: Razer Tarantula | Mouse: Razer Lachesis

OCC Cool Club Member

 
 

 

GPU Comparison tool on AnAndTech


#7 SpikeSoprano

SpikeSoprano

    Certified Geek

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 1625 posts
  • Gender:Male
  • Location:Cape Breton,Canada

Posted 04 June 2014 - 10:21 AM

Those Athlons are beast! Use the quad!


Not as fast as the Phenom if he can unlock it to 3 or 4 cores, also the phenon will oc higher, had my old phenom2 550 running at 3.7 ghz 24/7 for 3 years and now it's in wife's pc doing the same.

CPU>I7 2600K  -MB>GIGABYTE  Z68X-UD3H-B3-MEM>16 GB KINGSTON 1600 MHZ-COOLER> HYPER 212 EVO

VIDEO>ZOTAC GTX 660 2 GB-SSD>VERTEX 3 120 GB-HD>WD 500+WD 250 GB- G500 MOUSE
CASE>ROSEWILL CHALLENGER W/4 120MM FANS-PSU> 650 WATT-MONITOR>24 INCH BENQ


#8 El_Capitan

El_Capitan

    Even the sun goes down

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 6678 posts
  • Gender:Male
  • Location:Somerville, MA

Posted 04 June 2014 - 10:25 AM

Generally, slower quad > faster dual due to multi-tasking. You would want the faster dual (and depends on how much faster), if your dad was working with a specific application that he wanted to get something done faster, and it wasn't fully optimized for multi-threading. Some applications were optimized for just a single core, but nowadays, it's 2 cores, or 4 cores, or sometimes all cores.

 

For example, Excel utilizes multi-threading, but some operations aren't, like sorting (uses a single core). Anyways, I would just recommend the quad core over the dual core anyway. You could always set Excel to run at most, 2 cores for all operations, then have 2 cores used for all other applications for multi-tasking. Multi-tasking is the key word. If you had a single core, and it was tasked with something, you wouldn't be able to do anything else until that task was finished. With more cores, you can work on other things while the first task was still running (as long as it wasn't utilizing all the cores).



#9 Bosco

Bosco

    OCC Boss

  • Senior Admin
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 32414 posts
  • Gender:Male
  • Location:Canada

Posted 04 June 2014 - 10:43 AM

I vote for the Quad Core over the Dual as well.


Main Gaming Rig
Intel 3960X
MSI X79A-GD65 8D
16GB of Corsair Vengeance
NVIDIA 780TI's in SLI
Corsair Force 3 GT 240GB SSD
Coolermaster 932 Case
Noctua D14 CPU Cooler
Thermaltake Toughpower XT Platinum 1275 Watts
3 X 24" LCD's
Donating to OCC :::: OCC Site Rules :::: OCC Reviews
RIP Verran and Nemo gone but never will be forgotten.


#10 camaro_dude15

camaro_dude15

    If you cant DODGE it, RAM it

  • Donated T5
  • PipPipPipPip
  • 1042 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kansas

Posted 04 June 2014 - 07:29 PM

quad it is, got the machine all built, loaded windows, office, and a few other things, pops got on the internet first thing and it fell on its face and crashed. failed memtest after about a minute, lol nothing like talking dad into a new computer, then talking him into me building it just for it to fail.

 

He said well at least it turns on quick

 

i have my old mushkin sticks i had after occ and kingston hooked me up 

 

 

 

i was going to try to unlock the phenom but i decided not to because i didnt want instabilities, but i got them anyways


Case Coolermaster Haf 932| MoBo ASUS Crosshair V Formula Z| CPU AMD FX 8320 and Noctua D 14|7990, 7970 gpu's
RAM Kingston 16gb ddr3| PSU cougar 1000w|OCZ Agility 2 60gb WD blue's 500gb, 320gb |


#11 Locutus

Locutus

    Fortune favors the bold.

  • Folding Member
  • 1881 posts
  • Gender:Male
  • Location:Largo, FL

Posted 04 June 2014 - 10:25 PM

quad it is, got the machine all built, loaded windows, office, and a few other things, pops got on the internet first thing and it fell on its face and crashed. failed memtest after about a minute, lol nothing like talking dad into a new computer, then talking him into me building it just for it to fail.

 

He said well at least it turns on quick

 

i have my old mushkin sticks i had after occ and kingston hooked me up 

 

 

 

i was going to try to unlock the phenom but i decided not to because i didnt want instabilities, but i got them anyways

RMA the bad RAM!

 

Also, did you try unlocking the phenom?


Heatware - Ebay

"I can't believe I ate the entire kitten!"

 

sigimage.gif


#12 camaro_dude15

camaro_dude15

    If you cant DODGE it, RAM it

  • Donated T5
  • PipPipPipPip
  • 1042 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kansas

Posted 04 June 2014 - 10:45 PM

i bought that ram from hornybluecow over 3 years ago,

 

and i didnt try to unlock it because i wanted to not have to stability test it, go figure i had a problem anyway


Case Coolermaster Haf 932| MoBo ASUS Crosshair V Formula Z| CPU AMD FX 8320 and Noctua D 14|7990, 7970 gpu's
RAM Kingston 16gb ddr3| PSU cougar 1000w|OCZ Agility 2 60gb WD blue's 500gb, 320gb |