Jump to content


Photo
- - - - -

no dual channel, reported memory 8GB (3.97 GB usable)


  • Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 LETTERSTOTHEDEV

LETTERSTOTHEDEV

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 135 posts
  • Gender:Male
  • Location:chesterfield MA

Posted 11 January 2013 - 06:53 AM

I had a strange issue, the computer refused to post twice leading only to a black screen, the third time it booted but I noticed windows was reporting my memory as 8GB (3.97 GB usable) and that i was in single chanel. All my settings should be fine the only thing I changed that day was that I fetched all my updates at the same time. When I assembled this system the memory worked fine and in dual channel. I'm using windows 7 ultimate 64bit, an asrock 970 extreme3, 2X4GB gskill ripjaws the phenom 2 X4 975 black edition CPU and an XFX Radeon 7950 3GB black edtion.

 

ram pn: f3-12800cl9s-4gbrl

 

 


Phenom II X4 975 3.6GHz (OC 4.2GHz air with 1.5V) Black edition CPU, ASROCK 970 Extreme3 motherboard, 2X4GB G.SKILL ripjaws ddr3 1600 RAM, XFX Radeon 7950 3GB black edition GPU running in eyefinity (3840X1024)

 

2723968.png


#2 hornybluecow

hornybluecow

    I Am A Cow...

  • Reviewer
  • PipPipPipPipPipPip
  • 5433 posts
  • Gender:Male
  • Location:MT

Posted 11 January 2013 - 07:47 AM

Sounds like that motherboard doesn't like your ram. Turn off your overclocks and set the ram voltage to what the sticks need. Than run memtest86 and see If you get errors

Edited by hornybluecow, 11 January 2013 - 07:48 AM.

hbbanner.jpg

Filckr Photostream / Workstation Build Guide / How to Overclock an Intel 4770K Guide

Main Rig: i7-3930K @ 4.2ghz, Asus P9X79 WS, Quadro FX 4800, Intel 335 240 GB, Vertex 4 120 GB, Raid-1 2x 3 TB, 64 GB (8x8gb) G-skill, Thermaltake Core V71, SeaSonic Plat 1000watt.

Review Test Rig: : i7-4770k @ 4.2ghz, MSI-GD65 Gaming, Geforce GTX 770 , Corsair Force GT 240 GB, Patriot 16 GB 2400 (2x8gb), (Case always changing) Thermaltake 750w.


#3 LETTERSTOTHEDEV

LETTERSTOTHEDEV

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 135 posts
  • Gender:Male
  • Location:chesterfield MA

Posted 11 January 2013 - 07:55 AM

Thanks for the reply! This is unfortunately a false alarm, I discovered that one fo the sticks was toast and it was just posting with it anyway. When tested seperately one stick posts and one doesn't. (guess breaking in my new board by encoding 72 hours of dvd two pass H264 wasnt kosher :P)


Phenom II X4 975 3.6GHz (OC 4.2GHz air with 1.5V) Black edition CPU, ASROCK 970 Extreme3 motherboard, 2X4GB G.SKILL ripjaws ddr3 1600 RAM, XFX Radeon 7950 3GB black edition GPU running in eyefinity (3840X1024)

 

2723968.png


#4 hornybluecow

hornybluecow

    I Am A Cow...

  • Reviewer
  • PipPipPipPipPipPip
  • 5433 posts
  • Gender:Male
  • Location:MT

Posted 11 January 2013 - 09:14 AM

Next time use memtest86 to find out if you have dead sticks. I do this with every build so I know at at lest the sticks aren't bad

hbbanner.jpg

Filckr Photostream / Workstation Build Guide / How to Overclock an Intel 4770K Guide

Main Rig: i7-3930K @ 4.2ghz, Asus P9X79 WS, Quadro FX 4800, Intel 335 240 GB, Vertex 4 120 GB, Raid-1 2x 3 TB, 64 GB (8x8gb) G-skill, Thermaltake Core V71, SeaSonic Plat 1000watt.

Review Test Rig: : i7-4770k @ 4.2ghz, MSI-GD65 Gaming, Geforce GTX 770 , Corsair Force GT 240 GB, Patriot 16 GB 2400 (2x8gb), (Case always changing) Thermaltake 750w.


#5 wevsspot

wevsspot

    The Pain of Being a Razorback Fan.....

  • Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 15982 posts
  • Gender:Male
  • Location:NW Arkansas

Posted 11 January 2013 - 09:18 AM

+1 to Memtest as a good diagnostic tool.  Especially on a new build.  I do the same as HBC.  I Memtest even before beginning an OS installation.


10804750996_f1dd23d20e_o.jpg

 


#6 LETTERSTOTHEDEV

LETTERSTOTHEDEV

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 135 posts
  • Gender:Male
  • Location:chesterfield MA

Posted 11 January 2013 - 11:30 AM

Yeah I thought about it but I got impatient and took a more direct aproach :P. Also I think that running it on a new rig is a great policy, I think i'll start doing that :D


Phenom II X4 975 3.6GHz (OC 4.2GHz air with 1.5V) Black edition CPU, ASROCK 970 Extreme3 motherboard, 2X4GB G.SKILL ripjaws ddr3 1600 RAM, XFX Radeon 7950 3GB black edition GPU running in eyefinity (3840X1024)

 

2723968.png


#7 LETTERSTOTHEDEV

LETTERSTOTHEDEV

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 135 posts
  • Gender:Male
  • Location:chesterfield MA

Posted 18 January 2013 - 11:04 AM

I ordered another 2 sticks so I'm upto 12GB while I wait for the last stick to get RMA'ed. So far so good.


Phenom II X4 975 3.6GHz (OC 4.2GHz air with 1.5V) Black edition CPU, ASROCK 970 Extreme3 motherboard, 2X4GB G.SKILL ripjaws ddr3 1600 RAM, XFX Radeon 7950 3GB black edition GPU running in eyefinity (3840X1024)

 

2723968.png