Jump to content


Photo

Optical SPDIF Out Port to Headset mixamp - Help!


  • Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 Narcotic

Narcotic

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 55 posts

Posted 05 January 2013 - 07:22 PM

I recently purchased the ASRock 990FX Extreme 3 motherboard, partly because it has an optical port and I want to use my Astro 5.8 Mixamp with my computer.

I plug in the optical cable from the rear panel of the mobo to my mixamp and it's only incredibly crackly!  If I press down on the fiber cable going into the mixamp I can hear a small amount of PC sound, but not much.  This would make my believe it's the Mixamp.. but when I use the mixamp with my Xbox, no problems at all.
 

Is my Fiber Optic port busted or is there a type of driver I can use to cure it?

Thanks, 
      -Narcotic



#2 Stonerboy779

Stonerboy779

    Puts on Q701s d-_-b

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 5264 posts
  • Gender:Male
  • Location:Melbourne, Australia

Posted 05 January 2013 - 07:32 PM

Have anything else like an amp that can receive optical in? If do test with that and if you get the same crackling contact asrock.

One other thing check what your sound output is you may be experiencing clipping other than that I am out of idea a clean reinstall of drivers wouldn't hurt.

med_gallery_78215_532_67141.png

 

Man these spammers are geniuses...put (NO SPAM) in the thread title to hide the spam.  It's brilliant.  Hopefully this doesn't catch on...what if rapists wear signs that say (NOT A RAPIST)?  They will be raping everybody! D:

 

Donate to OCC - You could have won an SSD or GPU


#3 Narcotic

Narcotic

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 55 posts

Posted 05 January 2013 - 08:57 PM

Not sure what "Clipping" is, could you fill me in?

And unfortunately I don't have ANYTHING that supports Fiber Optic.. 

Also, I've tried reinstalling the drivers - and they honestly seemed to help a little bit, but not much.



#4 Black64

Black64

    Black It Out

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 3304 posts
  • Gender:Male
  • Location:The internet

Posted 06 January 2013 - 12:31 PM

IMHO it sounds like your optical cable is damaged.


Current System

[CPU]Intel Xeon W3670 (i7-970) @3.20Ghz---[CPU Cooling]Thermalright Silver Arrow---[MOBO]ASUS Rampage Gene III---[RAM]G-Skill Rip Jaws (24GB)(6x4GB)---[GPU]ASUS GTX 780 OC---[PSU]KingWin Lazar LZ-1000---[CASE]Bitfenix Colossus Venom Edition---[HDDs]WD Dives(6.5TB total storage) and Samsung 250GB SSD(boot)---[Monitors] 3X NEC 24" LCD2490WUXi ISP Panels and 1X Seiki 39" 4K monitor

 

PC Audio System (Speakers) Triad InRoom Silver's --- (DAC) Schiit Modi --- (AMP) Emotiva MiniX-a-100 --- (Headphones) Sennheiser Momentums and Paradigm H15NC --- (Headphone AMP) --- Schitt Magni

 

 


#5 bigball1

bigball1

    Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 591 posts
  • Gender:Male
  • Location:Nova Scotia, Canada

Posted 06 January 2013 - 02:51 PM

Some Optical cables are made cheap and if they get bent they will distort the light waves which will cause data curruption. Like if your playing around with the cable and you hear noise out of the speakers.

 

So you can away try a different cable.



#6 Narcotic

Narcotic

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 55 posts

Posted 22 January 2013 - 09:05 PM

Well my first thought was that it was the cable.  The movement of the singular cable doesn't seem to make any difference.

Besides, it works perfectly fine with my xbox, no cutting or anything. 
 

Personally, it seems like the Fiber Optic port may be transmitting a weak signal.

Is this a plausible idea?